Geometrie v pohybu - Drozná, Šárka (Jihočeská univerzita, 2019)
Abstrakt Tato diplomová práce se zabývá vlivem geometrické abstrakce a op artu na výtvarné umění a využitím nových médií ve videoartu. Především se zaměřuje na vybrané české umělce těchto směrů a jejich tvorbu. Diplomová práce je rozdělena na dvě hlavní časti, teoretickou a praktickou. Teoretická část diplomové práce se zabývá počátky geometrické abstrakce a jejím rozšířením, a to především v období druhé poloviny dvacátého století v Čechách. Jsou zde zmíněna důležitá jména tohoto směru, konkrétně Jan Kubíček, Hugo Demartini, Zdeněk Sýkora a Milan Grygar. V návaznosti na geometrickou abstrakci vznikají tendence k tvorbě geometrických optických iluzí, nastíněné v kapitole věnující se op artu. Zde je vyzdvižena tvorba Vladislava Mirvalda a Radoslava Kratiny. Dále se práce věnuje především průniku nových médií do videoartu a celkově do umění jako takového. Manželé Vasulkovi jsou uvedeni jako představitelé videoartu. Zasloužili se o rozvoj tohoto směru, a to především svou kreativitou a vynalézavostí během své tvůrčí práce. Text popisuje danou problematiku nejen z celosvětového hlediska, okrajově se zaměřuje i na vývoj české tvorby. Praktická část reflektuje poznatky teoretické části a sjednocuje prvky výše zmíněných směrů, a to vytvořením autorského videa využívajícího především principů geometrické abstrakce.
Geometry in Motion
Keywords: Geometrická abstrakce; optická iluze; videoart; video; geometrie; experiment; projekce; Geometric abstraction; optical illusion; video art; video; geometry; experiment; projections