Sociálně - psychologické aspekty stáří - Rudolf, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá sociálně-psychologickými aspekty stáří. Teoretická část charakterizuje základní pojmy, jakými jsou stáří, potřeby ve stáří a druhy péče o seniory. V části ''Nemoci ve stáří'' se věnuje nejznámějším nemocem a jejich působení na sociálně - psychologický život seniora. Popisuje jednotlivé pohledy společnosti na stáří a vliv nemocí na seniora. Poukazuje na násilí na seniorech a na potřebu dobrého sociální zázemí seniora (rodina, přátelé). Věnuje se i způsobu využití volného času ve stáří. Další částí jsou příběhy některých seniorů, které vypovídají o jejich životě, radostech a problémech. Praktická část obsahuje malý výzkum, kterým jsem se pokusil nahlédnout do běžného života seniorů, se kterými se dnes můžeme setkat. Zjišťoval problémy a pozitiva, které s sebou přináší stáří. Srovnávám zde rozložení volnočasové aktivity u mužů a žen.
Social - Psychological Aspects of Old Age
Keywords: stáří/stárnutí; potřeby; nemoci ve stáří; volný čas; péče o seniory; rodina; přátelé; násilí na starých lidech; old age/ageing process; affliction of old; leisure time; senior care; family; friends; violence on elderly people