Návrh projektové výuky v prostředí školní zahrady k tématu klimatizační role vegetace v krajině - Žejdl, Matěj (Jihočeská univerzita, 2021)
V rámci práce byla navržena projektová výuka na téma úloha vegetace v koloběhu vody v krajině, jež byla vyzkoušena v praxi. Součástí výuky je měření teploty vzduchu a relativní vzdušné vlhkosti na různých stanovištích, díky čemuž mohou žáci vidět rozdíl mezi stanovišti a v úlohách projektové výuky se zamyslet nad tím, jakou roli v těchto rozdílech hraje vegetace a jakým způsobem rostliny hospodaří s vodou. Práce se věnuje výzkumu meteorologických a biologických podmínek vhodných pro uskutečnění výukového programu. Stručně také shrnuje postoj respondentů k hodinám přírodopisu a jejich znalosti týkajících se tématu v uskutečněné výuce zjištěné pomocí dotazníkového šetření.
Proposal of project based education on the topic of air-conditioning function of vegetation in the landscape
Keywords: evapotranspirace; hydrologický cyklus; rostliny; průduchy; teplota vzduchu; relativní vzdušná vlhkost; skupinová práce; evapotranspiration; hydrological cycle; plants; stomas; air temperature; relative humidity; group work