Účetnictví vybrané organizační složky státu a analýza jejího hospodaření - Marsová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá účetnictvím a hospodařením organizačních složek státu. Pro splnění cíle práce byla vybrána účetní jednotka Okresní soud v Jindřichově Hradci.Teoretická část práce charakterizuje neziskové organizace, organizační složky státu, rozpočtová pravidla, účetnictví a hospodaření organizačních složek státu. Praktická část se věnuje charakteristice vybrané účetní jednotky, výkazům účetní závěrky, zaúčtování konkrétních případů a porovnání s účetnictvím obchodních korporací. Dále se praktická část zabývá analýzou hospodaření vybrané účetní jednotky, která hospodaří se státním majetkem a prostředky státního rozpočtu.
The accounting of the state organizational unit and analysis of its management
Keywords: neziskový sektor; organizační složky státu; okresní soudy; účetnictví; analýza hospodaření; horizontální analýza; vertikální analýza; poměrové ukazatele; státní majetek; prostředky státního rozpočtu; non-profit sector; state organizational units; district courts; accounting; analysis of the management; horizontal analysis; vertical analysis; ratio indicators; state property; state budget funds