VYUŽITÍ LOGOPEDICKÝCH CVIČENÍ PŘI ŘEŠENÍ VÝSLOVNOSTNÍCH PROBLÉMŮ ČESKÝCH UŽIVATELŮ ANGLIČTINY - Mácová, Radka (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím anglických logopedických cvičení při řešení výslovnostních problémů českých uživatelů angličtiny. V teoretické části jsou komparovány fonologické systémy českého a anglického jazyka a následně identifikovány konkrétní problematické jevy anglické výslovnosti na segmentální úrovni. Dále jsou srovnány české remediální techniky s logopedickými cvičeními z anglofonních oblastí. V praktické části je proveden výzkum účinnosti zvolených logopedických cvičení na souboru dvanácti českých mluvčích. V analýze jsou předloženy výsledky výzkumu, v nichž je sledován pokrok ve výslovnosti a diskutovány ovlivňující faktory. V závěrečné části této práce jsou uvedeny možné metody pro odstranění chybných výslovnostních návyků.
Application of speech therapy exercises to pronunciation problems in Czech speakers of English
Keywords: anglická výslovnost; logopedická cvičení; remediální fonetická cvičení; English pronunciation; speech therapy exercises; remedial phonetic exercises