Guilt and Shame: An Analysis of Dystopian Novels - Meisl, Jiří (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této diplomové práce je analýza funkce viny a studu ve vztahu k otázce masochismu v dystopických románech Brave New World A. Huxleyho, Nineteen Eighty-Four G. Orwella, The Handmaid's Tale M. Attwoodové a The Children of Men P.D. Jamesové. Teoretická část práce zmiňuje základní prvky dystopické literatury, včetně motivu podřízenosti, s kritickým využitím sekundárních zdrojů. Dále se věnuje jednotlivým autorům, jejich profesní i osobní dráze a kontextům jejich děl. Práce se následně věnuje roli motivu viny a studu v dystopické fikci, prozkoumává manipulativní mechanismy vzbuzující vinu a její internalizaci. Praktickou část tvoří komparativní analýza jednotlivých románů, ve kterých je zkoumána podřízenost a kolektivní vina, stejně jako vina jednotlivců. Závěr shrnuje poznatky a zjištění plynoucí z komparativní analýzy.
Guilt and Shame: An Analysis of Dystopian Novels
Keywords: dystopie; spekulativní fikce; Orwell; Huxley; Attwoodová; Jamesová; dystopia; speculative fiction; Orwell; Huxley; Attwood; James