Občanská sdružení využitelná k řešení mimořádných událostí a krizových situací - Konvalinková, Naďa (Jihočeská univerzita, 2007)
Téma ''Občanská sdružení využitelná k řešení mimořádných událostí a krizových situací'' jsem si pro svou diplomovou práci vybrala proto, že jsem si ve skutečnosti téměř nedokázala představit, co vše se pod tímto tématem skrývá a o jak rozsáhlé a důležité téma se ve skutečnosti jedná. Tušila jsem, že existují spousty občanských sdružení, která se zabývají různými druhy činností, ale nějak ty informace po celu dobu pouze jakoby proplouvaly kolem mě, aniž bych si jejich důležitost a využitelnost náležitě uvědomovala. Prostě jsem je nevnímala, možná také z důvodu, že jsem je nikdy ve svém dosavadním životě nepotřebovala a maximálně o nich slyšela v televizních novinách, právě v souvislosti s mimořádnou událostí či nějakou rychle vzniklou krizovou situací. I tak zdůrazňuji, že člověk, kterého se tato mimořádná událost či krizová situace přímo nedotýká a většinou o ní slyší právě ''jenom'' z nějakého zpravodajství, lituje postižené občany těmito událostmi, přemýšlí, jak a čím by jim mohl pomoci v danou chvíli, lituje jich, ale rozhodně ho nenapadne přemýšlet o tom, jak se do této pomoci zapojují a důležitou roli hrají občanská sdružení. Jak vůbec v praxi v těchto situacích pracují a vlastně lidem svou existencí pomáhají. V okamžiku, kdy jsem si přečetla katedrou vypsaná témata diplomových prací, mě toto na první pohled zaujalo a rozhodla jsem se proto dozvědět se a vypátrat více. Nejen o samotných občanských sdruženích, ale o jejich činnostech a aktivitách, způsobu práce, jejím provedení atd. Snažila jsem se do této práce shrnout a vložit maximum mnou získaných informací, aby si čtenáři mohli udělat obrázek o různých občanských sdruženích, která mimo jiné patří do ostatních složek Integrovaného záchranného systému a která fungují v České republice a jsou k dispozici právě při mimořádných událostech a krizových situacích.
Community association usable for resolution of emergency events and crisis situations
Keywords: Krizové řízení; krizová situace; mimořádná událost; záchranné práce; likvidační práce; Integrovaný záchranný systém; občanské sdružení a nezisková organizace; Crisis Management; Crisis Situation; Uninspected Situation; Rescue Work; Liquid Work; Integration Rescue System; Community Association