Pojetí regionálních dějin ve výuce dějepisu na středních školách ve městě Příbram - Blažková, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zaměřuje na pojetí regionálních dějin ve výuce dějepisu ve městě Příbram. Přináší současný pohled na regionální dějiny z pohledu didaktiky a snaží se ukázat stávající stav regionálně historického bádání. Celá práce je rozdělena na tři velké celky. První část se zabývá pojmem region, jeho významem a pojetím. Dále mapuje významné regionální historiky a badatele, stručně přibližuje jejich díla a seznamuje nás s významnými osobnostmi příbramského regionálního bádání. Též se zabývá dějinami města Příbram a jeho nejbližšího okolí. Ve druhé části diplomové práce jsou zpracována data získaná při empirickém výzkumu, který proběhl na sedmi středních školách ve městě Příbram, kde se vyučuje dějepis v maturitních oborech. Zjištěná fakta o stavu regionální historie ve výuce dějepisu jsou konfrontována s původními cíli a hypotézami. Třetí část se zaměřuje na konkrétní metodické možnosti, jak využít regionální dějiny ve výuce dějepisu na středních školách. Předkládá dva návrhy na projektovou výuku, které mohou učitelé ve svých hodinách využít.
The concept of regional history in history teaching in secondary schools in the town of Pribram
Keywords: regionální dějiny; projektová metoda; empirický výzkum; region; střední školy; Příbramsko; výuka dějepisu; didaktika dějepisu; regionální dějepisectví; osobnosti Příbramska; regional history; project teaching methods; empirical research; high schools; region of Příbram; didactis of history; teaching of history; regional historiography; personalities of Příbram region