Vliv hry na psychomotorický vývoj dítěte - Jakimová, Věra (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své práci se zabývám funkcí a postavením hry ve vývoji dítěte a při začleňování jedince do společnosti. Uvádím vývoj pohledu na hru v minulosti a dnes, věnuji se teoriím, které připisují hrám v procesu vývoje dítěte velký význam, vidí hru jako nezastupitelnou složku jeho vývoje; teoriím, které ve hře vidí užitek jen v hraní samotném. Hra je součástí dětství, ve kterém plní různé funkce. V těchto teoriích nacházím potvrzení důležitosti přítomnosti her, které jsou nesporně nástrojem zdravého psychomotorického vývoje dítěte. V podrobnějším pohledu na jednotlivá vývojová období dítěte ukazuji na konkrétní herní činnosti podporující rozvoj dítěte v různých oblastech. Praktická část měla sloužit k celkovému dokreslení a doplnění teoretické části. Pokusila jsem se zjistit možné postoje rodičů k problematice významu volné hry na dětském hřišti a zjistit názory na celkovou kvalitu těchto objektů.
The Influence of Games on Children´s Psychomotor Development
Keywords: historie hry; teorie hry; vývojová období dítěte; herní prostředí; dětská hřiště; history of a game; a theoretical background of a game; a child{\crq}s stages of development; playing environment; children{\crq}s playgrounds