Problematika autorství v moderních estetických koncepcích - Matysová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou autora a autorství v moderních estetických konceptech a to zejména s ohledem na otázku po relevanci autorského záměru vzhledem k hodnocení a interpretaci uměleckých děl, jak ji nastolila již Nová kritika (Wimsatt, Beardlsey), s jeho dalším vývojem (Blanchot, Barthes, Foucault) i oponenty (Hirsch, Walton, Compagnon) až k současnému pojetí. Zabývá se také hledisky intencionalistů i antiintencionalistů ohledně vztahu textu k řeči a důsledky pro intenci mluvčího při převodu do písemného záznamu (Ricoeur, Derrida). Pokouší se zmapovat nesnáze i teoretická východiska jednotlivých koncepcí, přičemž přihlíží také k pojímání autorství ve vlastní čtenářské zkušenosti i v pohledu široké veřejnosti.
Concepts of Authorship in Modern Aesthetics