Charakteristika mitochondriálního genomu mšice Drepanosiphum platanoidis (Aphididae) - Štacková, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Má práce se zaměřovala na mitochondriální genom mšice Drepanosiphum platanoidis. Byl osekvenován a analyzován téměř celý mitochondriální genom tohoto druhu. Kvůli vysokému obsahu A a T bazí se nepodařilo získat část sekvence o velikosti přibližně 300 bp. Mitogenom byl porovnán s nejbližšími druhy mšic. Kompozice nukleotidů a pořadí genů odpovídá příbuzným druhům. Porovnáním s těmito druhy nebyly nalezeny žádné přesuny genů. S využitím genů kódujících proteiny byl zkonstruován fylogenetický strom. Pozice D. platanoidis souhlasí s předpokladem, že jde o starobylý druh.
Characteristics of the mitochondrial genome of the aphid Drepanosiphum platanoidis (Aphididae)