Životní styl vysokoškolských studentů - Kůra, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Životní styl člověka je jednou z determinant zdraví. Tvoří ho komplex faktorů, které mají významný vliv na zdraví a vznik nemocí. Mezi faktory životního stylu se řadí způsob života tj. režim práce a odpočinku, pohybová aktivita, výživa, škodlivé návyky, ale také vzdělání, způsob zvládání stresu a společenské postavení. Podle Světové zdravotnické organizace životní styl ovlivňuje rozhodujícím způsobem kvalitu zdraví populace. Řada epidemiologických studií prokázala, že většina populace akceptuje rizikové i protektivní faktory ovlivňující zdraví pouze na teoretické úrovni. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část byla zpracována sekundární analýzou dat odborné literatury. V teoretické části jsem se zaměřil především na determinanty zdraví (osobní pohoda, životní prostředí, životní styl, výživa, volný čas, režim dne. V dalších kapitolách jsem se zabýval problematikou stresu, pohybové aktivity, rizikového chování a zátěže vysokoškolským studiem. Praktickou část diplomové práce jsem prováděl kvantitativní metodou pomocí dotazníkového šetření zaměřeného na životní styl vysokoškolských studentů. Dotazník byl anonymní. Sběr dat byl proveden v měsících březen a duben, dotazníkový formulář byl rozeslán pomocí emailu studentům ZSF JCU. Získaná data a výsledky byly zpracovány v grafické podobě pomocí počítačového programu Microsoft Office Excel 2007. Výzkumný soubor tvořili studenti bakalářských a magisterských oborů ZSF JCU. Osloveno bylo 300 studentů 1,2,3,4 a 5 ročníku. Část oslovených studentů dotazník nevyplnila, část vyplnila dotazník pouze částečně. Návratnost dotazníků byla 80 %. Soubor tvořilo 232 studentů, (211 žen a 21 mužů) z různých oborů na ZSF JCU (viz tabulka č. 1). V diplomové práci byly stanoveny následující hypotézy: H1: Studenti Zdravotně sociální fakulty mají nedostatky ve způsobu a kvalitě života. Tato hypotéza se potvrdila na základě výsledků na otázky v dotazníkovém formuláři. Konkrétně se jedná o otázky týkající se stravování, především nedostatečná konzumace ovoce, zeleniny, ryb. Dále mají studenti nedostatky v oblasti pohybové aktivity, kdy se doporučuje denně alespoň jedna hodina pohybové aktivity. H2: Studenti Zdravotně sociální fakulty budou mít znalosti o vlivu bio-psycho-sociálních faktorů na zdraví populace. Druhá hypotéza byla také verifikována. Potvrzení hypotézy vychází z odpovědí na otázku "Jaké jsou hlavní zdravotní rizika při nevhodném životním stylu?" Na tuto otázku správně odpovědělo 95 % dotazovaných studentů. H3: Studenti Zdravotně sociální fakulty se po ukončení studia účastní práce v programech podpory zdraví a výchovy ke zdraví populace. Tato hypotéza nebyla potvrzena. Pouze 10 % z dotazovaných studentů chce po ukončení studia pracovat v programech podpory zdraví a výchovy ke zdraví populace. H4: Zdravotně sociální fakulta vytváří podmínky pro podporu zdravého životního stylu. Tato hypotéza byla verifikována. Zdravotně sociální fakulta umožňuje zúčastnit se tělesné výchovy v rámci studia. Tuto možnost využívá 54 % studentů z celkového počtu dotazovaných. Dále umožňuje stravování v menze přímo v prostorách fakulty. Dále v rámci studia jsou na ZSF JCU přednášky zabývající se danou problematikou.Dodržování zásad správného životního stylu je velmi důležité v boji proti vzniku a rozvoji civilizačních onemocnění.Tato diplomová práce může být využita jako zdroj informací v oblasti životního stylu. Své využití může najít ve vyučovacích hodinách ve škole, ve výživových poradnách a také u laické populace, která se zajímá o životní styl.
Life style of university students
Keywords: životní styl; pohybová aktivita; výživa; zátěž vysokoškolským studiem; lifestyle; physical activity; nutrition; burden of university education