Významné osobnosti Blatenska (využití tématu v hodinách občanské výchovy na základní škole, didakticko-metodická práce) - Mikuličková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce - Významné osobnosti Blatenska (využití tématu v hodinách občanské výchovy na základní škole, didakticko-metodická práce) - se zabývá významnými osobnostmi Blatenska, jejich základní biografií a přínosem pro tento region s praktickým využitím v hodinách občanské výchovy. Cílem práce bylo vytvořit ucelený přehled historicky významných osobností Blatenska a tyto poznatky předat žákům druhého stupně konkrétních místních základních škol s následnou evaluací. Teoretická část práce dále stručně shrnuje obecnou historii Blatné. Praktická didakticko-metodická část se skládá z přesného nástinu výukových jednotek s přiloženými potřebnými materiály do hodin občanské výchovy. V rámcovém vzdělávacím programu výchovy k občanství je ve složce Člověk ve společnosti zařazena oblast učiva ?naše obec, region, kraj?, kam patří i téma týkající se významných rodáků. Určitým úskalím práce se může jevit jisté užší zaměření pouze na místní region, ale při počtu zahrnutých obcí a škol najde výukový program uplatnění. V praxi se prokázalo, že je potřeba žáky více seznamovat s místem, kde žijí. Navíc sami žáci nové informace uvítali. Diplomová práce vznikla na základě dostupné literatury k tématu a podle materiálů poskytnutých Muzeem Josefa Siblíka v Blatné.
Important personalities of Blatná (use of the topic in Civics lessons in elementary schools, didactic-methodical work)