Jazyk a styl psaných zpravodajských textů - Nosková, Miloslava (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem bakalářské práce je analýza zpravodajských textů Mladé fronty DNES z poloviny roku 2010 (červenec-prosince) za účelem zjištění, do jaké míry je dodržována spisovnost českého jazyka a norma publicistického stylu ve zpravodajství. V teoretické části se zabývám vývojem publicistiky se zaměřením na zpravodajství. Popisuji periodikum Mladá fronta DNES a na jejím základě rozlišují základní typy zpravodajských textů. V této části se zabývám jazykovědnými časopisy Slovo a slovesnost a Naše řeč a zjišťuji, do jaké míry se v těchto publikacích objevuje téma zpravodajství, novin aj. Praktická část je zaměřena na využití výrazových jazykových prostředků, jejich funkci a vliv na recipienta. V teoretické části tyto prostředky popisuji a následně dokládám na konkrétních ukázkách. Na základě analýzy shromážděného textu vyhodnocuji jazykové a stylové poznatky, které se shodují i neshodují s normou publicistického stylu.
The language and style of written news reporting
Keywords: publicistika; zpravodajstvý; jazykové prostředky; funknčí styl; publicism; press service