Způsoby oceňování věcných břemen váznoucích na pozemcích - Ratajová, Marie (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této bakalářské práce je objasnit problematiku, která se týká oceňování věcných břemen váznoucích na pozemcích teoreticky, pomocí rešerše a prakticky, pomocí faktického ocenění. V závěru práce se nachází posouzení vlivu věcných břemen na administrativní i obvyklé ceny pozemků. Práce je strukturována do dvou částí, rešeršní a praktické. Rešeršní část definuje mimo jiného vznik, druhy, obsah, předmět, změnu i zánik věcných břemen. V rámci literárního přehledu je také definována cena obvyklá, cena administrativní, hodnota, vysvětlení pojmu pozemek atd. Praktická část se nachází v kapitole 4. Ta obsahuje informace získané od paní Ing. Axmanové, vedoucí právního odboru katastrálního pracoviště v Českých Budějovicích a dále tři příklady ocenění pozemků s věcnými břemeny. Oceňování vybraných pozemků bylo prováděno za pomoci programu Delta-NEM.
Ways valuation of easements attached to lands
Keywords: věcná břemena; oceňování pozemků; metody oceňování; příklad ocenění; program Delta-NEM.; easements; valuation of lands; valuation methods; example of valuation; Delta-NEM programme.