Sbírka rukopisů a starých tisků muzea ve Strakonicích - Hatová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná diplomová práce se zabývá soupisem rukopisů a starých tisků uložených ve sbírkovém fondu muzejní knihovny ve Strakonicích. Po celkovém průzkumu fondu bylo vyčleněno 83 rukopisů, jeden prvotisk a 291 titulů starých tisků. Na základě vytvořených seznamů byl proveden podrobný popis, rozbor a analýza. Práce je rozdělena do pěti kapitol. V úvodní kapitole je představen účel diplomové práce a kritika použitých pramenů a literatury. Do této kapitoly je včleněna krátká pasáž se všeobecnými informacemi o muzeích a jejich knihovnách. Druhá kapitola se stručně věnuje historii muzea ve Strakonicích. Další kapitola informuje o dějinách a vývoji strakonické muzejní knihovny. Čtvrtá kapitola blíže popisuje rukopisnou sbírku, prvotisk a staré tisky. Sbírka starých tisků byla podrobena jazykovému, časovému a místnímu popisu. Poté následuje rozbor tiskařů a nakladatelů, zmínky o provenienci starých tisků (exlibris, poznámky v textech, razítka atd.) a rozdělení knih do tematických skupin s konkrétními příklady tisků. Závěrečná kapitola obsahuje celkové shrnutí a význam diplomové práce. Ke konci diplomové práce je připojený seznam pramenů a literatury, seznam zkratek, seznam obrazových příloh (tabulky, grafy, fotografie). Součástí práce jsou také komentáře k vytvořeným soupisům a rozsáhlé seznamy rukopisů a starých tisků.
The collection of manuscripts and old prints the Museum´s in Strakonice.
Keywords: rukopisy; staré tisky; prvotisk; muzeum; muzejní knihovna; Strakonice; manuscripts; incunabula; old prints; museum; museum library; Strakonice