Česko - německý dialog v životě a díle vlastence, kněze a vychovatele Františka Pravdy - Bílková, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná diplomová práce popisuje život kněze Františka Pravdy, vlastním jménem Vojtěcha Hlinky, známého spisovatele a zakladatele povídek s venkovskou tematikou. Práce představuje Hlinku nejen jako spisovatele, ale především jako muže mnoha jiných povolání a zájmů. Životní cesta jej přivedla do Hrádku u Sušice do služeb šlechtické rodiny Sturmfederů. Pozornost je zaměřována na vzájemné vztahy mezi českým vlastencem a čtyřmi generacemi příslušníků německé baronské rodiny. Na hrádeckém zámku pracoval Hlinka jako vychovatel slabomyslného Ottokara Sturmfedera. Jeho výjimečné psychopedické nadání je porovnáváno s obvyklými zemskými a evropskými dobovými standardy. Dále je zde přiblížena Hlinkova politická, spisovatelská, církevní kariéra a jeho další zájmy. Uvedeny jsou rovněž jeho kontakty s významnými představiteli uměleckého a politického života, které pomáhají dotvářet obraz Hlinkovy osobnosti.
The Czech - German dialog at life and writings of nationalist, priest and educator František Pravda
Keywords: František Pravda; Vojtěch Hlinka; 19. století; národní obrození; vlastenec; kněz; spisovatel; vychovatel; Sturmfederové; Hennové z Henneberg-Spieglu; Hrádek u Sušice; politika; František Pravda; Vojtěch Hlinka; 19th century; national revival; nationalist; priest; writer; educator; the Sturmfeders; the Henns von Henneberg-Spiegel; Hrádek u Sušice; politics