Aplikace chemoterapie pomocí elastomerických infusorů - Janošťáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Současný stav: Onkologie je lékařský obor zabývající se výzkumem, diagnostikou a léčbou nádorového onemocnění. Tato bakalářská práce se zabývá aplikací chemoterapie pomocí elastomerického infusoru. Teoretická část se zabývá diagnostikou nádorů, onkologickou léčbou, nežádoucími účinky chemoterapie, dále žilními vstupy v onkologii a elastomerickým infusorem. Cíle práce: 1. Zjistit praktické zkušenosti zdravotnických pracovníků s péčí o pacienty podstupujících léčbu chemoterapií pomocí elastomerických infuzorů. 2. Zjistit úlohu sester v péči o pacienty podstupujících léčbu chemoterapií pomocí elastomerických infuzorů. 3. Zjistit zkušenosti pacientů s léčbou chemoterapií pomocí elastomerických infuzorů. Metodika: Pro výzkumnou část bakalářské práce byla použita metoda dotazování, technika sběru dat polostrukturovaného rozhovoru a výběr informantů byl záměrný. Analýza získaných dat byla zpracována pomocí metody tužka a papír, tzv. kódování. Výzkumný soubor: Tvořili 4 lékaři a 6 sester pracující na onkologickém oddělení, dále 5 pacientů podstupující léčbu chemoterapie pomocí elastomerické infuse. Výsledky práce: Výsledky potvrzují dobré zkušenosti informantů s elastomerickým infusorem. Zdravotničtí pracovníci formu této léčby podávají několikrát týdně a lze aplikovat pouze do portu nebo PICCu. Pacienti jsou poučeni, jak mají s infusorem manipulovat. Jsou spokojení, že smí s infusorem trávit čas v domácím prostředí. Sestra pacienta napojí k aplikaci a po skončení aplikace odpojuje. Jehlu k portu sterilně přikrývá a fixuje. Při každém vpichu do portu dokumentuje informace do portové knihy. Sleduje místo vpichu a po skončení port proplachuje proplachem dle zvyklostí daného oddělení. Využití v praxi: Získané výsledky výzkumného šetření mohou být použity jako možný vzdělávací materiál pro sestry v praxi a pro studenty ošetřovatelství.
Application of chemotherapy using elastomeric infusors
Keywords: elastomerický infusor; nežádoucí účinky; onkologie; onkologická léčba; žilní vstupy; elastomeric infusor; undesirable side effects; oncology; oncology treatment; venous cannulations