Komparace regionů NUTS2 CZ03 Jihozápad, NUTS2 AT31 Oberösterreich a NUTS DE22 Niederbayern na základě regionálních účtů pro období 2009-2013 - Krebsová, Jolana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce charakterizuje a porovnává regiony NUTS2 CZ03 Jihočeský kraj s NUTS2 AT31 Oberösterreich a NUTS2 DE22 Niederbayern z ekonomického a sociálního hlediska především na základě regionálních účtů. Použitá data jsou v rozmezí od roku 2009 do roku 2014. Cílem je vytvořit regionální komparaci s obsahovým materiálem využitelným pro výuku regionálních účtů popřípadě regionální politiky EU. V práci je navázáno na regionální srovnávací studii prováděnou v letech 2004-2008 a je vytvořena stručná analýza trendů ve vývoji za obě období. Práce využívá metody kvalifikované heuristiky, metody výběru ekonomicko-sociálních dat a především odborné analýzy. Je pracováno formou komparace, pro porovnání vybraných ukazatelů za dvě po sobě jdoucí období. Samotná studie se opírá o data z databáze Eurostat a národních popřípadě regionálních statistických úřadů.
Comparison regions NUTS2 CZ03 Jihozápad, NUTS2 AT31 Oberösterreich and NUTS DE22 Niederbayern based on national regional accounts for the period 2009-2013
Keywords: regionální politika; národní a regionální účty; makroekonomické ukazatele; regional policy; national and regional accounts; macroeconomic indicators