Narativní postupy televizních seriálů. Klasické románové adaptace. - Stejskalová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou narativních postupů v televizních seriálech se zaměřením na adaptace románových předloh klasických, kanonizovaných literárních autorů. V souvislosti s tímto se práce zaměřuje na samotné studium adaptace a narativní postupy užívané ve filmech i televizních seriálech. Na základě komparace a analýzy adaptací určitého díla se soustředí na specifické problémy, které se týkají seriálového narativu ve srovnání s původní předlohou, a rysy, kterými se odlišují televizní seriálové adaptace od ostatních seriálových či filmových děl.
Narrative Strategies in the Television Series. Adaptations of Classic Novel Types.
Keywords: adaptace; narativní postupy; Jane Eyre; televizní seriál; adaptation; narrative practices; Jane Eyre; television series