Zahraniční činnost Evropské unie - Linhart, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce s názvem "Zahraniční činnost Evropské unie" se zabývá procesy a vnitřními záležitostmi a jejich následnými dopady na stanovení priorit při uzavírání bilaterálních a multilaterálních dohod na mezinárodní scéně. Práce definuje integrační vývoj, počínaje smlouvou o Společenství uhlí a oceli, Římskými smlouvami, Schengenskou dohodou, Jednotným evropským aktem, vznikem Evropské unie Maastrichtskou smlouvou, Amsterdamskou smlouvou a reformní Lisabonskou smlouvou. Práce vymezuje nezbytné klíčové instituce Unie a stanovuje koordinované aktivity, kterými samostatné instituce disponují vůči nečlenským zemím či mezinárodním organizacím, nebo se zásadně podílejí na budoucím směřování mezinárodních aktivit Evropské unie. Bakalářská práce představuje postupy vyjednávání zahraničního obchodu, dále pak vývoj a činnost Společné zahraniční a bezpečnostní politiky Evropské unie a Evropské služby pro vnější činnost a následně popisuje významné zahraniční nástroje Evropské unie. Cílem bakalářské práce bylo zjistit a stanovit, jaké politiky a vnitřní záležitosti třetích států jsou především ovlivňovány zahraniční činností Evropské unie. Na základě bilaterálních a multilaterálních smluv, uzavřených mezi Evropskou unii a ostatními státy či uskupeními, práce definuje příklady v praxi, kde jsou v určitých oblastech vidět změny ve vnitřních záležitostech, jako jsou úpravy legislativního rámce, které vznikly na podmět prosazený Evropskou unií. Bakalářská práce konkrétně posuzuje daně, dopravu, energetiku, hospodářské záležitosti, humanitární pomoc a civilní obranu, lidská práva, regionální politiku, spravedlnost a vnitřní záležitosti, vesmírné záležitosti, vzdělávání a kulturu, zaměstnanost a sociální věci, životní prostředí a změnu klimatu a jako poslední zemědělství a bezpečnost potravin. Vliv Evropské unie na jednotlivé dílčí činnosti nečlenských států jsou vymezeny do tří skupin, a to na ty, které jsou nejvíce ovlivňovány, průměrně ovlivňovány a minimálně ovlivňovány.
The Foreign Activities of the European Union
Keywords: bilaterální a multilaterální smlouvy; zahraniční politika; Evropská unie; třetí země; vliv; integrační proces; instituce; vztahy; bilateral and multilateral agreements; foreign policy; European Union; third countries; influence; integration process; institutions; relations