Analýza podlimitních zdrojů nebezpečí z hlediska prevence závažných havárií v ČR - Funjeková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce je zpracována na téma Analýza podlimitních zdrojů nebezpečí z hlediska prevence závažných havárií v České republice. Zabývá se problematikou nezařazených zdrojů nebezpečí, která nespadají do působnosti zákona č. 224/2015 Sb.,o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými látkami nebo chemickými směsmi. Cílem práce je zpracování charakteristik objektů s podlimitním množstvím nebezpečné látky a také zhodnocení zdrojů rizik podlimitních objektů a nad rámec podlimitních objektů. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části je věnována pozornost analýze odborné literatury, příslušných právních předpisů a dokumentaci upravující problematiku nezařazených zdrojů nebezpečí. Výzkumná část je zaměřena na analýzu struktur podlimitních zdrojů nebezpečí v jednotlivých krajích v České republice a současného přístupu řešení problematiky ze strany hasičských záchranných sborů krajů. Byla provedena SWOT analýza, která zhodnotila podlimitní zdroje nebezpečí v jednotlivých krajích ve vazbě na počet obyvatel území a rovněž i současný přístup při řešení problematiky podlimitních subjektů ze strany hasičských záchranných sborů krajů. V závěru práce jsou navrženy změny pro hasičské záchranné sbory krajů, týkající se minimalizace rizik, která představují podlimitní objekty.
Analysis of sublimit sources of danger from the viewpoint of prevention of serious accidents in the Czech Republic
Keywords: chemická látka; chemické havárie; závažné havárie; objekt; zdroj rizika; nebezpečí; únik; chemical substance; chemical accidents; major accidents; establishment; hazard source; danger; leakage