Výživa diabetiků léčených CII (kontinuální inzulínovou pumpou) - Valová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na výživu diabetiků léčených kontinuální inzulínovou pumpou. Teoretická část popisuje obecně onemocnění diabetes mellitus, možnost jeho léčby inzulínovou pumpou a také způsob stravování. Výzkumného šetření se účastnilo celkem 10 dospělých diabetiků léčených kontinuální inzulínovou pumpou. Výzkum byl složen ze dvou částí, každá z nich stanovovala jeden cíl. Prvním cílem bylo zhodnotit stravovací zvyklosti diabetiků léčených kontinuální inzulínovou pumpou a porovnat je s doporučením České diabetologické společnosti. Pro dosažení tohoto cíle bylo stanoveno záznamové šetření zkonzumované stravy, naměřené glykémie a fyzické aktivity po dobu 1 týdne. Druhou částí výzkumu byl rozhovor, jehož smyslem bylo zjistit, jak pacienti léčeni kontinuální inzulínovou pumpou hodnotí současné stravovací možnosti. Z analyzovaných dat lze říci, že respondenti mají nižší energetický příjem, než odpovídá jejich potřebě. I přesto zastoupení živin odpovídá u většiny z nich doporučení České diabetologické společnosti. Množství cholesterolu ve stravě nepřesahuje doporučení do 300mg za den. Naproti tomu průměrný příjem vlákniny za den činil 11g. Přestože je doporučováno minimálně 30 gramů vlákniny za den. Z hodnocení rozhovorů vyplývá, že jsou diabetici s inzulínovou pumpou spokojeni. Díky kontinuální aplikaci inzulínu po celý den nemusí dodržovat pravidelnost stravování. Většina respondentů také díky inzulínové pumpě může pracovat v zaměstnáních, v nichž nelze pravidelný režim dodržovat. Výsledky výzkumného šetření by mohly posloužit pro tvorbu letáčků s doporučením stravy pro diabetiky léčených kontinuální inzulínovou pumpou. Tyto letáčky by mohly být umístěné v čekárnách diabetologických ambulancí.
Nutrition of diabetics treated with the continual insulin pump
Keywords: Diabetes mellitus; inzulínová pumpa; výživa; glykémie; inzulín; Diabetes mellitus; insulin pump; nutrition; glycemia; insulin