Chráněné bydlení pro seniory - nová šance na kvalitní stáří - Lišková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
V bakalářské práci je rozpracováno téma ''Chráněné bydlení pro seniory - nová šance na kvalitní stáří''. Chráněné bydlení je dlouhodobá pobytová služba poskytovaná seniorům nebo zdravotně postiženým, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné osoby. Služba umožňuje těmto osobám relativně samostatný život v běžném prostředí vlastní domácnosti. Jako modelový příklad chráněného bydlení pro seniory byl vzat Dům sv. Františka ve Veselí nad Lužnicí. Na podrobný popis této služby jsem se zaměřila v teoretické části. Jedním z hlavních cílů této práce bylo zjistit, jaké je povědomí veřejnosti o sociální službě zvané Chráněné bydlení pro seniory. U kvantitativního výzkumu byla na základě stanoveného cíle navržena tato hypotéza: Informovanost o pobytové službě Chráněné bydlení pro seniory je u generace 55 plus nízká. Tato hypotéza byla potvrzena. Dalším cílem bylo zmapování sociální služby Chráněné bydlení pro seniory, především nabídky aktivizačních programů a jejich využití uživateli domu. Tento cíl byl dále zaměřen na spokojenost uživatelů s touto nabídkou aktivit. Dalším dílčím cílem bylo postihnout důvody vedoucí ke zvolení této pobytové služby. Na základě zjištěných dat při kvalitativním výzkumu byla stanovena tato hypotéza: Míra spokojenosti seniorů s nabídkou aktivizačních programů v domě chráněného bydlení je vysoká. Jako nejvhodnější metoda kvantitativního výzkumu bylo vybráno dotazování, kdy technikou sběru dat byla anketa. U metody kvalitativního výzkumu byla použita technika polořízeného rozhovoru. Z výše uvedených skutečností a z dokončeného výzkumu se domnívám, že cíle bakalářské práce ''Chráněné bydlení pro seniory - nová šance na kvalitní stáří'' byly splněny, hypotéza byla potvrzena a na základě kvalitativního výzkumu další hypotéza stanovena. Bakalářská práce bude využita jako zpětná vazba pro Dům chráněného bydlení sv. Františka ve Veselí nad Lužnicí v oblasti spokojenosti jejich klientů a v oblasti rozhodnutí, zda i nadále zůstat u této formy pobytové služby, nebo se navrátit k označení Domov pro seniory.
Sheltered accomodation for seniors - new oppurtunities for a good quality life
Keywords: generace 55 plus; chráněné bydlení; soběstačnost; stáří; 55 plus generation; sheltered housing; self-sufficiency; old age