Problematika zaměstnávání lidí s mentálním postižením v chráněné dílně Rolnička - Nevyhoštěná, Marcela (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice zaměstnávání lidí s mentálním postiţením. V teoretické části se zabývám pojmem mentální retardace, přípravou na zaměstnání, jejímţ neodmyslitelným pilířem je edukace, a vzdělávání lidí s mentálním postiţením. Pozornost věnuji hlavně zaměstnávání lidí s mentálním postiţením, legislativnímu rámci a podpůrným mechanizmům napomáhající lidem s mentálním postiţením v uplatnění na trhu práce. V praktické části představuji chráněnou dílnu Rolnička a její probíhající projekt Pracovní integrace na Táborsku. Součástí tohoto projektu je i Tranzitní program, který napomáhá mimo jiné zaměstnancům chráněné dílně Rolnička v přechodu na volný trh práce. Z tohoto důvodu jsem ve výzkumné části zjišťovala, pomocí polostrukturovaného individuálního rozhovoru zájem zaměstnanců CHD Rolnička o přechod na volný trh práce.
Employing Mentally Handicapped People at the Sheltered Workshop of Rolnička
Keywords: mentální retardace; lidé s mentálním postiţením; invalidita; zákon o zaměstnanosti; chráněná dílna; tranzitní program; mental retardation; mentally handicapped people; invalidity; employment law; secure workshop; transit program