Jazyková analýza barokního historického textu - Veselá, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem diplomové práce je jazyková analýza stanoveného úseku prvního dílu barokní kroniky Jana Františka Beckovského. V teoretické části je přiblížen život autora, shrnuta jeho díla a blíže představena samotná kronika Poselkyně starých příběhův českých I z roku 1700. Analýze byla podrobena hláskoslovná a lexikální rovina, která je dělena do několika tematických celků. Méně pozornosti bylo věnováno rovině morfologické a stylistické. Syntaktická stránka kroniky analyzována nebyla. Diplomová práce si klade za cíl postihnout základní hláskoslovné rysy jazyka vrcholného baroka a dále uvést specifika slovní zásoby textu z oboru historiografie.
A Linguistic Analysis of a Baroque Historical Text
Keywords: Jan František Beckovský; kronika; baroko; jazyková analýza; hláskosloví; morfologie; lexikum; slovní zásoba; stylistika; Jan Frantisek Beckovsky; chronicle; baroque; linguistic analysis; phonetics; morphology; lexical; vocabulary; stylistics