Rozpoznávání predátorů strakou obecnou (Pica pica) - Špička, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
V této práci se zabývám schopností straky obecné (Pica pica) rozpoznávat druhy predátorů, lišících se v hrozbě, kterou představují. Testoval jsem reakci párů strak na vycpané atrapy jestřába lesního (Accipiter gentilis, juvenilní a dospělé samice), káně lesní (Buteo buteo), krkavce velkého (Corvus corax) a bažanta obecného (Phasianus colchicus) v Českých Buděovicích. Chování strak bylo nahráno a analyzováno se snahou odhalit rozdíly závislé na druhu atrapy.
Predator recognition by Eurasian magpie (Pica pica)
Keywords: Rozpoznávání predátorů; mobbing; straka obecná; Predator recognition; mobbing; Pica pica