Cesty za poznáním v době českého humanismu - Anderlová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá čtyřmi cestopisnými díly z období českého humanismu. Díla byla vybrána na základě jejich literární kvality, která je hodnocena v publikacích zabývajících se starší českou literaturou a kterou v této práci taktéž posoudíme. Dalším aspektem jejich výběru byly lokality, do nichž se autoři vydali. Analyzovanými díly jsou Deník o jízdě a putování pana Lva z Rožmitálu a z Blatné z Čech až na konec světa od Václava Šaška z Bířkova, Cesta z Prahy do Benátek a odtud potom po moři až do Palestiny od Oldřicha Prefáta, Cesta Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic a na Pecce od Kryštof Haranta a Příhody Václava Vratislava z Mitrovic od Václava Vratislava z Mitrovic. Cestopis Václav Šaška byl vybrán kvůli množství evropských měst, jež navštívil, a také kvůli době jeho vzniku. Díla Kryštofa Haranta a Oldřicha Prefáta jsme zvolili kvůli shodnému výběru cílové lokality a jejich možné komparaci s tím, že Harantovu Cestu uvádíme jako první díky obsáhlejším popisům a prodloužené trase putování. Cestopis Václava Vratislava z Mitrovic byl zařazen kvůli rozdílnému cíli cesty a také kvůli odlišné stylistické výstavbě díla. Nejprve si vymezíme pojem cestopis a uvedeme jeho vývoj, stručně se seznámíme s autory vybraných cestopisů, a poté se již věnujeme jejich dílům. Zmapujeme vykonané cesty, přiblížíme si lokality, jež autoři navštívili, poznáme tehdejší zvyky, tradice a obyvatele daných zemí a vše zasadíme do historického kontextu. Cílem práce není stanovit nejhodnotnější cestopis, ale vytyčit specifika každého jednotlivého díla a zjistit, v čem se shodují a v čem se naopak liší.
Ways to knowledge in period of Czech humanism
Keywords: cestopisy; humanismus; travel books; humanism