Komparativní analýza českého a francouzského správního soudnictví a rozbor příslušné francouzské právní terminologie s glosářem - Novakovičová, Diana (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem této práce je komparativní analýza českého a francouzského správního soudnictví a rozbor příslušné francouzské právní terminologie. Práce se skládá z deskriptivní a jazykové části. Cílem deskriptivní části je analýza českého a francouzského správního soudnictví. První kapitola obsahuje informace o historickém vývoji, pramenech právní úpravy, organizace a fungování správního soudnictví v České republice. Druhá kapitola osbahuje informace o správním soudnictví ve Francii. Jádrem práce je srovnání správního soudnictví České republiky a Francie. Jazyková část nabízí analýzu příslušných právních termínů a jejich české ekvivalenty. V případě neexistence českého ekvivalentu je navržen možný překlad. Součástí jazykové části je dvojjazyčný francouzsko-český glosář a resumé ve francouzském jazyce.
Comparison of the Czech and French administrative justice and analysis of the relevant French legal terminology with a glossary
Keywords: komparativní analýza; správní soudnictví; Česká republika; Francie; právní termíny; comparative analysis; administrive judiciary; Czech republice; France; legal terms