Untersuchungen zum alternativen Schulwesen in Österreich - Holemářová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce je zaměřena na možnosti alternativního vzdělání v Rakousku. Úvodní kapitoly představují rakouský vzdělávací systém obecně, další část práce se věnuje alternativním typům škol. Souhrnné údaje o nabízených výukových programech nad rámec klasickému pojetí výuky jsou zpracované do komplexního přehledu. Na jednom zvoleném alternativním programu byla provedena jeho podrobná analýza zaměřená na používané výukové metody, přístup k žákům, výukové materiály a především na rozdílnost od běžné výuky. Závěr práce prezentuje výsledky dotazníkového šetření mezi Rakušany, které bylo zaměřeno na povědomí Rakušanů o alternativních vzdělávacích programech. V přílohách této práce jsou k nahlédnutí statistiky, grafy a ukázky učebních materiálů.
Observations concerning the alternative school system in Austria
Poznámky k alternativnímu školství v Rakousku