Srovnání pneumatologií křesťanských církví - Maratová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem této práce je porovnání pneumatologie letniční a římskokatolické církve. Cílem práce je shrnout, porovnat a zhodnotit poznatky získané studiem textů letničních a římskokatolických teologů. Úvodní část je pojednáním o Duchu svatém jako třetí osobě Boží Trojice, další kapitola se věnuje pojmu Ducha svatého ve Starém a Novém zákoně a jeho významovému rozsahu. Ústřední část tvoří kapitoly zaměřené na základní témata, biblická východiska i důrazy těchto pneumatologií. Závěrečné kapitoly se zaměřují na vyhodnocení získaných poznatků a akcentování shod a rozdílů.
The Comparison of Christian Churches Pneumatology
Keywords: Duch svatý; duchovní dary; pneumatologie; církev; křest v Duchu; posvěcení; svátost; The Holy Spirit; Spiritual Gifts; Pneumatology; Church; Baptism in the name of the Holy Spirit; Sacrament; Sanctification