Vypravěč v próze Jiřího Haussmanna - Novotná, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své bakalářské práci se budu zabývat analýzou vypravěčů v próze Jiřího Haussmanna. Důležitou součást práce bude tvořit metodologická kapitola, která vymezí jednotlivé teoretické přístupy k této problematice. Dále se zaměřím na obecnou typologii Haussmannových vypravěčů, prostřednictvím níž budu rozkrývat další důležité aspekty, které pomáhají utvářet výslednou podobu narativního textu - zejména vypravěčovu věrohodnost, jeho vztah k fikčnímu světu a jeho vypravěčský záměr. Utváření vypravěčské linie v Haussmannových prozaických textech bude rovněž zvažováno v kontextu žánru satiry a utopie. Cílem mé práce bude zjistit, jakým způsobem můžeme skrze kategorii vypravěče Haussmannovy texty chápat a interpretovat.
Narrator in Prose of Jiří Haussmann
Keywords: vypravěč; próza; Jiří Haussmann; narrator; prose; Jiří Haussmann