Vliv metabolitů entomopatogenních bakterií rodu Xenorhabdus na přežívání a reprodukci fakultativně entomoparazitických a fytofágních hlístic - Jakubíková, Hedvika (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakterie rodu Xenorhabdus žijí v přirozeném symbiotickém vztahu s entomopatogenními hlísticemi čeledi Steinernematidae. Produkují široké spektrum toxických sekundárních metabolitů rozdílné chemické podstaty i účinku. Syntéza konkrétních metabolických produktů je pro každý kmen bakterií specifická. Práce je zaměřena na zhodnocení vlivu bakteriálních metabolitů na fakultativně entomoparaztické hlístice druhu Oscheius myriophila, volně žijící hlístice Caenorhabditis elegans a fytofágní háďátka Globodera rostochiensis. Cílové druhy hlístic byly vystaveny působení 37 kmenů bakterií rodu Xenorhabdus, izolovaných z různých druhů hlístic čeledi Steinernematidae. Testování účinnosti metabolitů na O. myriophila a C. elegans bylo provedeno jak přímou kultivací cílových druhů na pevném médiu s živými bakteriálními kulturami, tak ve sterilizovaných tekutých kulturách jednotlivých bakteriálních kmenů. Vliv toxických látek na G. rostochiensis byl hodnocen pouze ve vybraných sterilních tekutých médiích.
Influence of metabolites of entomopathogenic bacteria genus Xenorhabdus on the survival and reproduction of facultative entomoparasitic and phytophagous nematodes
Keywords: entomopatogenní hlístice; Steinernema; Xenorhabdus; sekundární metabolity; toxicita; Oscheius myriophila; Caenorhabditis elegans; Globodera rostochiensis; entomopathogenic nematodes; Steinernema; Xenorhabdus; secondary metabolites; toxicity; Oscheius myriophila; Caenorhabditis elegans; Globodera rostochiensis