Řešení dopravní situace města České Budějovice ve vztahu ke stávající dopravní infrastruktuře - Fiklíková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem práce je analýza současného stavu dopravní situace města České Budějovice se zaměřením na stav dopravní infrastruktury. Sekundární cíl je návrh opatření vedoucí ke zlepšení situace spočívající ve vyhodnocení prioritní dopravní stavby, která pozitivně ovlivní silniční dopravu na území města, a v návrhu postupu sledování dopravní situace a přehodnocování priorit výstavby dopravních úseků. Základním krokem bylo získání informací a podkladů souvisejících s dopravní situací a stavem dopravní infrastruktury ve městě, seznámení s nimi a vytvoření náhledu na celou problematiku. Poté následovalo podrobnější studium zahraniční metodiky určené pro stanovení postupu definování dopravních problémů, hodnocení dopravních situací a řešení založeného na návrhu dopravních projektů. Analýza a následný návrh je vzhledem k rozsahu problematiky zaměřen pouze na silniční dopravu, a to na výstavbu nových komunikací, která je dle odborníků jednou z možností vedoucích ke zlepšení stavu, jelikož současná kvalita a nabídka silniční sítě, nejenom ve městech, ale i na celém území republiky, není dostačující. Z dostupných podkladů je vytvořen náhled na dopravní význam města a vypracován přehled dopravy a dopravních služeb dostupných v Českých Budějovicích. Velký význam je zde kladen na seznámení se stěžejním strategickým dokumentem města - Integrovaným plánem organizace dopravy. Samostatné zpracování analýzy souvisí již pouze se silniční dopravou a jejím vývojem intenzit. Intenzity dopravy jsou sledovány na vybraném vzorku sčítacích úseků na území Českých Budějovic a dle metodiky jsou porovnávány vývoje dopravních intenzit v jednotlivých letech. V analýze nedochází k hodnocení dalších kritérií souvisejících s vhodností dopravních projektů. Na základě vyhodnocení je zjištěno, že výstavbou dopravní infrastruktury na komunikaci Strakonická, Na Dlouhé Louce, Milady Horákové, Husově ulici a na komunikaci směrem na České Vrbné, lze očekávat zlepšení stavu dopravy na celém území města.
Solving the state of traffic in České Budějovice in relation to the current traffic infrastructure
Keywords: doprava; dopravní infrastruktura; dopravní služba; dopravní obslužnost; integrované řešení dopravní obsluhy území; dopravní plánování; dopravní průzkumy; doprava ve městech; transport; transportation; transport infrastructure; transport services; integrated transport services; traffic planning; transport surveys; urban transport; traffic intesity