Otázky bez odpovědi, odpovědi bez otázek - Vyhnalík Hrušková, Monika (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se skládá ze dvou částí - části teoretické a praktické. Teoretická část se zaměřuje na zobrazení otázek, které provázejí každého člověka od raného dětství do konce života. Hledá odpovědi na otázky pomocí různých úhlů pohledu. Nazírá na problematiku z pohledu náboženství, vědy a historie. Spojuje otázky s historickými souvislostmi. Dává podklad pro zamyšlení, jak přiblížit tyto otázky dětem. Pro zobrazení otázek užívá digitálních fotografií, které jsou dále upravovány prostřednictvím počítačové grafiky. Zamýšlí se nad texty a výtvarnými pracemi autorů zabývajících se otázkami, které provází člověka a hledáním odpovědí. Zaměřuje se především na otázky týkající se života, smyslu života, smrti, posmrtného života, násilí a konce světa. Praktická část vysvětluje pojem ?autorská kniha?, zabývá se historií tohoto výtvarného média a hlavními představiteli věnujícími se vytváření autorských knih. Cílem této diplomové práce je na základě teoretických poznatků a komparace různých úhlů pohledu na danou tematiku vytvořit pomocí grafických technik autorskou knihu, která se stane podnětem k zamyšlení nad těmito otázkami a hledáním odpovědí na ně.
Questions without answer, answers without questions
Keywords: vysvětlení; smrt; život; život po smrti; násilí; náboženství; děti; autorská kniha; explanation; death; life; life after death; violence; religion; children; author's book