Software STATISTICA a její využití při analýze kategoriálních dat - Horká, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Teoretický základ se týká především rozebrání předností a nedostatků při využívání softwaru STATISTICA zaměřeného na analýzu kategoriálních dat a představení vybraných statistických metod k této analýze (tabulky četností, kontingenční tabulky, chí-kvadrát test, koeficienty závislosti). V hlavní části jde o představení statistického softwaru a porovnání jeho výhod a nevýhod při využívání s dalšími obdobnými softwary. V práci je popsáno, co nabízí moderní software a hlavní důraz je kladen na možnosti zpracování kategoriálních dat. V praktické části je nastínění statistických metod na typových příkladech, při níž jsou využívána data z oblasti účetnictví, ekonomiky a daňové problematiky. Tyto informace plynou z dotazníkových šetření a z vybrané společnosti.
Software STATISTICA and its Applications in Analysis of Categorical Data
Keywords: software STATISTICA; kategoriální data; kontingenční tabulky; chí-kvadrát test; software STATISTICA; categorial data; statistical methods (Pivot table; chi-square test)