Zvrhlé umění v nacistickém Německu, jeho vliv a ohlasy u nás - Kaštánková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem předkládané bakalářské práce je představit koncept "zvrhlého umění" vzniklého v nacistickém Německu. Práce se soustředí v první řadě na historické souvislosti, které daly vzniknout tak silné nenávisti vůči modernímu umění a následným dopadům nacismu na německé umělecké prostředí. Pozornost je věnována především výstavě "Zvrhlé umění", jež byla vyvrcholením nacistické snahy o zesměšnění a pranýřování avantgardní tvorby. Část práce se soustředí i na Velkou německou výstavu, obsahující oficiální díla Třetí říše, jež byla otevřena jen o pár metrů dál od "zvrhlé" tvorby a byla tudíž dokladem promyšlené nacistické propagandy. Nezbytnou součástí předkládané práce je také vliv nacistické kulturní politiky a "zvrhlého umění" v Československu a Protektorátu Čechy a Morava, včetně shrnutí dohledaných ohlasů z dobového tisku.
Degenerate art in Nazi Germany, its influence and response in our country
Keywords: Nacismus; zvrhlé umění; Výmarská republika; Velká německá výstava; výstava "Entartete Kunst"; avantgarda; Nazism; Degenerate art; Weimar Republic; Great German Art Exhibition; "Entartete Kunst" exhibition; avant-garde