Specifika práce sestry v interní ambulanci - Makas Nevaeva, Elena (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá specifiky práce sester v interní ambulanci. Interní obor zaujímá jedno z nejdůležitějších míst ve zdravotnictví. Lidská populace stárne a s věkem přichází i řada nemocí. Při nemoci člověk musí překonávat řadu překážek. Mnohdy jeho zdravotní stav negativně ovlivňuje také jeho rodinný a společenský život. Nemoc jej může omezovat při plnění pracovních a zájmových činností. Pro pacienty je velmi důležité dostat dostatečnou péči od kvalifikovaného zdravotnického personálu. Tato práce je rozdělena na dvě části. První část je zaměřena na teoretický popis problematiky, na definici interního lékařství a historii ošetřovatelské péče v oblasti interního lékařství. Dále jsou zde nastíněny nejčastější onemocnění v interní ambulanci, organizace interního oddělení a druhy ambulancí. Neméně důležitou částí teorie je charakteristika osobnosti sestry a činností, které v ambulanci vykonává. Druhý celek bakalářské práce tvoří část empirická, která zkoumá práci sestry v ambulanci. Pro praktickou část byl vytyčen jeden cíl, zaměřený na zmapování specifik práce sestry v interní ambulanci. K dosažení stanoveného cíle bylo využito kvalitativního výzkumného šetření. Výzkum sestával z polostrukturovaných rozhovorů se sestrami z interní ambulance v Nemocnici České Budějovice, a.s. a v Nemocnici Prachatice, a. s. Rozhovory byly členěny do tří okruhů. První okruh kategorizoval respondentky, druhý zjišťoval práci a komunikaci sester s pacienty. Poslední okruh mapoval výkony sester v interní ambulanci. Výzkumný soubor tvořilo 12 respondentek. Respondentky byly označeny jako R 112. Rozhovory byly nahrávány, následně doslovně přepsány a analyzovány. Sběr dat se odehrával v měsíci březnu 2015. K výzkumnému šetření byla zvolena výzkumná otázka. Zabývala se specifiky práce sestry v interní ambulanci. Na základě výzkumného šetření bylo zjištěno, že nejčastějším výkonem v interní ambulanci jsou odběry biologického materiálu, měření fyziologických funkcí, aplikace injekcí. Mezi specifické výkony sester patří výplach žaludku a převazy ran a lézí. V ambulanci je ceněna dobrá komunikace mezi pacientem a sestrou a mezi sestrou a lékařem. Z výzkumného šetření také vyplynulo, že respondentky z obou nemocnic pracují dle standardů a nikdy nepřekračují své pravomoci. Zároveň však uvedly, že práce je časově náročná, proto je pro ně těžké se dostatečně efektivně postarat o pacienta. Čas musí věnovat i spolupráci s lékařem. Mezi své další časté činnosti řadí sestry práci s dokumentací. Na základě analýzy dat bylo vytvořeno doporučení pro sestry pracující v interní ambulanci, které by mělo přispět k lepší efektivitě ošetřovatelské péče a pomoci sestrám s nedostatkem času.
Specifics of nursing in internal medicine office
Keywords: Interní ambulance; Kompetence; Internal medicine office; Competence