Škola a její pozice ve společnosti - Sladká, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá školou jako vzdělávací institucí a jejím postavením ve společnosti se zaměřením na mateřskou školu. Pokouší se nalézt odpověď na otázku: "Jaké je postavení mateřské školy v současné české společnosti?" Ve své teoretické části je práce zaměřena na charakteristiku tématu a jeho vymezení z hlediska společenského významu, včetně historického vývoje školství na našem území, funkci školy v oblasti vzdělávací, integrační a socializační, specifika mateřské školy a stanovením metod a cílů výzkumu. Hlavní, praktická část práce, je zaměřena na vlastní výzkum pozice školy v české společnosti, komparaci zjištěných skutečností a vyvození závěrů.
School and her position in society
Keywords: Cíle; dotazník; dějiny; edukační procesy; funkce; historický vývoj; instituce; komparace zjištěných skutečností; mateřská škola; metoda výzkumu; ministerstvo školství; obecně závazné právní předpisy; pohled veřejnosti; postavení školy ve společnosti; předpoklady; předškolní výchova; rozvoj; společnost; škola; školství; výchova a vzdělávání.; The objectives; questionnaire; history; educational processes; functions; historical development; institution; a comparison of the facts; kindergarten; method of research; the Ministry of Education; generally binding legislation; public view; the position of schools in society; assumptions; preschool education; development; company; school; education; education.