Živly - Grančayová, Marie (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této teoreticko praktické diplomové práce je nastínění představy o existenci čtyř základních živlů se zaměřením na jejich vlastnosti, které lze přímočaře převést do po-vahových a temperamentových rysů člověka. Dále obsahuje zpracování tématiky symbolu a alegorie v umění, vysvětlení pojmů a do určité míry charakterizuje vývoj, včetně jejich ob-jasnění na základě konkrétních uměleckých děl. Práce se zabývá i využitím tematiky živlů, symbolu a alegorie jako inspiračního zdroje ve výtvarné výchově na základní škole. Praktickou částí je kolorovaná kresba s motivem figurální kompozice čtyř alegorických postav představujících základní živly.
The Elements
Keywords: živly; symbol; alegorie; kolorovaná kresba; figurální kompozice; elements; symbol; allegory; colours drawing; figural composition