Fenomén amatérské tvorby - Hátlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Jednotlivé kapitoly práce jsou věnovány problematice spojené s výtvarnou amatérskou tvorbou, v nichž se pokoušíme o diferenciaci neprofesionálního a profesionálního přístupu k výtvarnému vyjádření s uvedením problematiky jejich vzájemného prostupování. Pokoušíme se nastínit genezi amatérské tvorby v historii výtvarné kultury se zevrubnější charakteristikou lidového a naivního umění. Analyzujeme nejnovější směry amatérské tvorby a jejich roli v současné výtvarné kultuře. Konkrétně se zabýváme trendy amatérských výtvarných internetových stránek a galerií, výtvarných kurzů, kroužků a workshopů, výtvarných škol, amatérskou fotografií ad. Dotýkáme se také problematiky jedinců malujících nohama nebo ústy. Zmiňujeme souvislosti mezi amatérskou tvorbou a arteterapií a výtvarnou tvorbou lidí psychicky nemocných.
The Phenomenon of art production
The Phenomenon of art production
Keywords: amatér; profesionál; kurz; kroužek; workshop; psychicky nemocní; arteterapie; amatérská výtvarná galerie; amatérský internetový blog; amateur; professional; course; club; workshops; mentally diseased people; art therapy; amateur art gallery; amateur net blog