Předpoklady a možnosti jazykového vzdělávání v raném věku - Chaloupková, Věra (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá problematikou výuky cizích jazyků v raném věku. Teoretická část srovnává názory odborníků na dané téma a snaží se doložit úspěšnost časného začátku vzdělávání. Vychází přitom ze současných požadavků na jazykové znalosti, které jsou důležité k tomu, abychom obstáli jako občané Evropské unie a dovedli se prosadit a dorozumět ve světě. Praktická část obsahuje příklady projektů organizovaných prostřednictvím mezinárodních vzdělávacích programů, poukazuje na jejich přínos, zdůrazňuje možnost využití moderních informačních technologií. Práce zároveň upozorňuje na úspěšné modely dvojjazyčného vzdělávání v příhraničních oblastech, které by mohly být inspirací také pro další regiony.
Conditions and possibilities for language education at an early age.
Keywords: cizí jazyk; informační technologie; mezinárodní vzdělávací programy; projekt; výuka v raném věku; a foreign language; information technology; international educational programmes; a project; teaching very young learners