Nejčastější důvody odkladu školní docházky v okrese Strakonice - Škopková, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou odkladu školní docházky. V teoretické části je popsán vývoj dítěte od početí do předškolního věku v oblastech psychického, fyzického, motorického a sociálního vývoje, podmínky pro vstup do základní školy v jednotlivých oblastech zralosti, pojmy školní zralost a školní připravenost, dále jsou popsány rizikové faktory, které vedou k odkladu školní docházky. V praktické části je vyhodnoceno dotazníkové šetření a interpretovány výsledky šetření. Šetření zjišťuje, jaké jsou nejčastější důvody odkladu školní docházky, jaké diagnostické metody používají učitelky mateřských škol a jakým způsobem se pedagogové věnují problematice připravenosti dětí na vstup do základní školy.
The most frequent reasons for the postponement of school attendance in the district of Strakonice
Keywords: odklad školní docházky; školní zralost; školní připravenost; rizikové faktory; postponement of school attendance; school maturity; school readiness; risk factors