Výživa dojnic v peripartálním období - Pačesová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se věnuje výživě dojnic před porodem a krátce po porodu. Stručně je zde popsána fyziologie trávení a proces fermentace potravy, obecná výživa dojnic a jednotlivé fáze přechodného období. Charakteristika základních živin a používaných krmiv poukazuje na důležitost správného sestavení krmné dávky. Nevhodná či nedostačující výživa dojnic v tomto období vede k poporodním komplikacím. Dále je v práci popsána výživa v období stání na sucho, užívání aditivních látek v krmivu a správné složení krmných dávek v jednotlivých fázích březosti dojnice. V závěru jsou shrnuty hlavní podmínky správného krmení dojnic a složení krmných dávek, správné koncentrace energie krmiva v jednotlivých fázích období stání na sucho a doporučené zkrmování aditivních látek.
Nutritions of dairy cows in the pripartal period
Keywords: výživa; dojnice; potřeba živin; tranzitní období; metabolické poruchy; nutrition; dairy cows; nutritional requirements; transit period; metabolic disorders