Objektivní a subjektivní poznání krásy v díle Tomáše Akvinského - Fleischmann, Dan (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zabývá objektivním a subjektivním poznáním krásy u scholastického filosofa Tomáše Akvinského. Vzhledem k tomu, že "krása" ve středověku nebyla hlavním tématem teologie a filosofie, představují úvodní kapitoly historické prameny a zdroje krásy, z kterých sv. Tomáš čerpal. Z definice krásy víme, že krása patří ke kognitivní mohutnosti, proto navazující kapitoly představují činnost smyslů a rozumu, kterými krásu poznáváme. (Pulchrum autem respicit vim cognoscitivam). Z této poznávací činnosti vyplývají objektivní charakteristické vlastnosti krásy, tj.: a) úplnost; b) proporce; c) jas.) Předposlední kapitola zdůvodňuje význam poznání objektivní a subjektivní krásy, z které nám plyne prožitek (delectatio et amor). Dochází-li v rozumu k vyhodnocování poznatků a principům týkajících se krásy, je nutně přítomný přesah poznání, jakým je věda. V závěrečné kapitole se věnujeme zajímavé otázce moderní vědy estetiky: "Zda je krása, tak jak o ní psal Tomáš Akvinský, specifickou distinktní transcendentálií, nebo pouze implicitní transcendentálií iniciovanou filosofy 20. století?" Práce se snaží ukázat význam studií středověké filosofie při formování témat jakým je krása a umění.
Objective and Subjective Cognition of Beauty in the Writings of St. Thomas Aquinas.
Keywords: Tomáš Akvinský; krásno; krása; scholastika; kognitivní mohutnost; smysly; objektivní; rozum; subjektivní; středověká estetika; podmínky krásy; absolutní krása; vnější krása; radost; touha; umělecký vzor; transcendentálie.; Thomas Aquinas; beautiful; beauty; Scholastic; cognitive power; senses; objective sense; subjective; medieval aesthetics; conditions of beauty; absolute beauty; outer beauty; pleasure; desire; artistic pattern; transcendentals.