Etická dilemata sociálních pracovníků v poradnách pro osoby se zdravotním postižením - Marková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Ve své diplomové práci se zabývám tématem etických dilemat sociálních pracovníků v poradnách pro osoby se zdravotním postižením. V první kapitole se věnuji problematice zdravotního postižení, jeho druhům a sociálním problémům, které přináší a také sociální práci s touto cílovou skupinou. Největší pozornost je zde zaměřena na oblast odborného sociálního poradenství. Druhá kapitola pojednává o etických dilematech, jejich definici a poté již konkrétních dilematech zjištěných výzkumnou sondou, provedenou u sociálních pracovníků poskytující poradenství zdravotně postiženým občanům v Jihočeském kraji. Další kapitola je věnována etické teorii, která se zabývá následky lidského jednání a jeho užitečnosti, tedy utilitarismu. V této kapitole také nahlížím na jedno vybrané etické dilema optikou utilitarismu. Diskuse rozebírá výsledky výzkumné sondy a je zde popsán také výstup mé diplomové práce, tedy přednáška na téma etických dilemat v praxi pracovníků v pomáhajících profesích.
Ethical dilemmas of social workers in counseling centers for people with disabilities
Keywords: zdravotní postižení; odborné sociální poradenství; sociální pracovník - poradce; etické dilemata; utilitarismus; disability; specialized social consulting; social worker - counselor; ethical dilemmas; utilitarianism