Prevence nežádoucích jevů ohrožujících děti a mládež ve výchově k občanství - Velíšková, Klára (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce je zmapovat situaci problematiky drog na Základní škole Borovany, kde bylo provedeno dotazníkové šetření, kterého se zúčastnili nejen žáci 2. stupně, ale také učitelé borovanské základní školy. Kvantitativní výzkum se uskutečnil 24. 28. 3. 2014 v hodinách občanské výchovy za ochotné spolupráce ředitele školy Mgr. Luboše Laczka a pedagogů 2. stupně. Závěrem výzkumného šetření je shrnutí výsledků výzkumu. Z dotazníků vyplývá, že žáci 2. stupně Základní školy Borovany mají s návykovými látkami mnohačetné zkušenosti. Návykové látky užívají žáci dle výsledků pro zpestření všedního dne.
Prevention of (Unwanted phenomenona) Threaening Pupils and Youth in Civic Education (in Elementary School)
Keywords: Návykové látky; prevence; drogy a mladiství; žáci 2. stupně ZŠ; výzkumné šetření; addictive drugs; prevention; drugs and youth; pupils of second stage of elementary school; reaearch