Historie a současnost doprovodné zeleně cestní sítě - Dušek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce je zaměřena na doprovodnou zeleň cestní sítě jako takovou a její historický vývoj. Doprovodná zeleň cestní sítě je reprezentována především alejemi a stromořadími. V práci jsou definovány důležité funkce doprovodné zeleně cestní sítě. Tyto funkce mají pozitivní vliv na ekologickou stabilitu krajiny a bezpečnost jízdy pro řidiče. Dále je zmíněna druhová skladba dřevin ve volné přírodě a ve městech a druhová skladba dřevin seřazená podle vegetační stupňovitosti. Další kapitola je pak zaměřena na historický vývoj doprovodné zeleně cestní sítě podle jednotlivých historických období. V dnešní době je výsadba i údržba doprovodné zeleně cestní sítě realizována dle příslušných zásad a velký podíl na zakládání a údržbě mají pozemkové úpravy.
The History and Present of Greenery Accompanying Road Network
Keywords: Doprovodná zeleň; historie; alej; stromořadí; strom; Accompanying greenery; history; alley; avenue; tree