Etický pohled na vybrané aspekty domácího násilí v kontextu vztahu muže a ženy - Tittelová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce je zaměřena na popis hodnocení etické roviny domácího násilí. Práce je členěna do čtyř kapitol. První kapitola je zaměřena na problematiku domácího násilí a její celkovou charakteristiku. Ve druhé kapitole jsou popsány a analyzovány aspekty domácího násilí, jakožto jednání muže proti vnější a vnitřní svobodě ženy v rámci forem domácího násilí. Třetí kapitola popisuje vztah muže a ženy, civilní a církevní (katolické) manželství a morální ideály, které uvedené formy manželství představují. Ve čtvrté kapitole je hodnocena deformace vztahu muže a ženy z pohledu morálních ideálů manželství a po stručném představení vybraných etických teorií a principů i z jejich hlediska.
Ethical view on chosen aspects of domestic violence in the context of relationship between men and women
Keywords: Domácí násilí; formy domácího násilí; vnější svoboda; vnitřní svoboda; civilní (občanské) manželství; církevní (katolické) manželství; morální ideál; deformace; etika; etické teorie; etické principy; Domestic violence; forms of domestic violence; outer freedom; inner freedom; civil marriage; religious (Catholic) marriage; moral ideal; deformation; ethics; ethical theory; ethical principles