Možnosti kompenzačního cvičení u sportovních lezců - Poláková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce pojednává o kompenzačním cvičení sportovních lezců. Práce je zaměřena na svalové dysbalance, poruchy stereotypů pohybu a vliv kompenzačního cvičení na výkonnost sledovaných lezců. Hlavním cílem této práce je navrhnout cvičební jednotku vhodnou jako kompenzační cvičení pro lezce, které by mělo omezit rozvoj svalových dysbalancí. Dalším cílem je zjistit případný vliv tohoto cvičení na výkonnost lezců. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je stručně popsané lezení, jeho rozdělení, hodnocení výkonu v tomto sportu a biomechanika lezeckého pohybu. Další kapitoly popisují nejčastější úrazy u sportovního lezení a svalové dysbalance. Následující kapitola se zaobírá kompenzačním cvičením, jeho rozdělením a zásadám. Praktická část obsahuje metodiku, která byla vypracovaná formou kvalitativního výzkumu a údaje z něj jsou shrnuty v jednotlivých kazuistikách. Výzkumu se účastnili 3 probandi. Data byla získaná pomocí strukturovaného rozhovoru, který proběhl v rámci anamnézy a kineziologického vyšetření. Následně byla navržena a vypracována jednotka kompenzačního cvičení. Po zhruba 2 měsících proběhlo výstupní kineziologické vyšetření, které je popsáno ve výsledcích. Tato práce může být využita jako inspirace pro kompenzační cvičení sportovních lezců. Zároveň může sloužit trenérům dětských kroužků i dospělých nebo veřejnosti se zájmem o tuto problematiku.
Possibilities of compensatory exercise in sport climbing
Keywords: Sportovní lezení; Bouldering; Kompenzační cvičení; Lezení; Sport climbing; Bouldering; Compensatory exercise; Climbing